Belgisch Bierlogboek

Belgisch Bierlogboek

Recensie

We zullen openen met de kritiek: de bierspecialisten in Antwerpen staan er in, BEHALVE het Antwaerps BierHuyske van onze vriend en lid Paul Meeussen. ONGEHOORD!! Missen is menselijk en we kennen de schrijvers voldoende om hier zeker geen moedwil te moeten vermoeden. Maar het is toch een pijnlijke misser, als je ziet dat er zaken in staan die op het vlak van bier nog veel, zo niet alles, te bewijzen hebben. Maar laat dat dan ook de enige opmerking ten gronde zijn, de andere zijn eerder triviaal, en zonder de intrinsieke waarde van dit boekje aan te tasten.

Met een formaat dat kan tellen, 12,5 op 9 cm, past het in zak en handtas. Voorzien van een stijve kaft en in een handig doosje, laat het zich gemakkelijk meenemen, met de rekker er rond blijft het mooi dicht, en met de bladwijzer er in, weet je ook ’s anderendaags nog waar je gebleven was! Dus, naar afmetingen en afwerking: praktisch! Bravo, daar is over nagedacht!

Inhoudelijk vinden we heel wat nuttige informatie over bier: ingrediënten, brouwen, schenken, proeven en noem maar op. De klassiekers, zeg maar. Een lijst met alle brouwerijen en bierfirma’s vinden we er ook in terug, gevolgd door een ruime lijst met cafés, restaurants, musea en evenementen (ja, ons MBF staat er bij!). Opgebouwd is het boekje echter rond de vijftig proefformulieren en even zoveel notablaadjes die je zelf aan het werk moeten zetten. Voor wie dat nog niet deed: je begint er altijd te laat mee, maar nooit te laat! (Vat je’m?)

Als we al (maar verder zonder verwijt) een beetje scherp slijpen moeten er twee dingen van ’t hart: langs de ene kant betekent een klein boekje ook kleine druk. In onze kroegjes, waar omwille van de gezelligheid het licht gedimd wordt, zal het soms moeilijk zijn het boekje te raadplegen. Brillen, maar! Of, zoals detective Van Zwam, met een vergrootglas op bierexploratie! En dan is er natuurlijk het beperkte aantal (hoe kan het anders!) proefformulieren. Wie een beetje met proeven bezig is, en daar ook nota van neemt, zal het met een 50 exemplaren echt niet lang uitzingen. Eén van onze gastsprekers dit jaar, vierde niet zo heel lang geleden zijn 10.000e bier! Zet dat maar eens allemaal in zo’n boekjes! Bovendien kan je er moeilijk ‘een systeem’ in handhaven, wat toch wel aan de orde is.

Dus, misschien eerder voor beginners die nog een zetje moeten krijgen. Maar wel een handig, aangenaam en leerrijk zetje waarbij je onmiddellijk van start gaat met de essentie: bier proeven in plaats van zwelgen. Genieten in plaats van consumeren. Beleven in plaats van ondergaan.

Aan ’t werk!!

Hans

Boeken